Vinterstøing

Stian Solberg 19. mai 2012 2
Vinterstøing

Vinterstøing er en ytgytt laks, sjørret eller sjørøye som har overvintret i ferskvann.Fisken er vanlig å få når sesongen starter siden den spiser for å få næring, ikke siden den er agressiv som en nygått fisk.  fisken er generelt i dårlig kondisjon og er ikke egnet som matfisk. Vinterstøingen kommer til å returnere til havet, og kommer tilbake til elva i god kondisjon etter et år eller to. Det er forbud mot å avlive en støing.

Kjennetegn

En vinterstøing kalles en torpedo av mange, den er svært tynn og lang i kroppsformen og blank med meget svart rygg. Vinterstøingen har ofte parasitter i gjellene og har ikke lus slik en nygått fisk har. Får du på en støing kjennes det ut som en kraftig sak, men den mister kreftene fort og oppfører seg som en torsk.

Viktig resurs

Vinterstøingen har overlevd gyting og en vinter i elva og er som regel en fisk med gode gener. Sjansene for at fisken restituerer helt når den returnerer til havet og kommer tilbake for ny gyting er stor.

Kjøring og gjenutsetting

Biter det på en vinterstøing i elva er det svært viktig at du tar den inn varsomt. Tau den inn forsiktig så den ikke blir utmattet og dør av melkesyreforgiftning. Fisken burde holdes i vannet hele tiden under avkroking og ikke slipp den før den har fått tilbake kreftene.

(Støingen på bildet var desverre så skadet at den ble avlivet)

 • KRM

  Fin info. Men det siste man skal gjøre er å dra fisken frem og tilbake i strømmen slik det foreslås. Det er synd at det er en vanlig oppfatning at dette er bra for fisken. Tvert i mot. Man nærmest kveler fisken og sjansen for å skade gjellene er stor, spesielt dersom det er strøm. Hold fisken i ro. Den vil etter en stund forsøke å komme seg løs og da er tiden inne for å slippe den. Til info :)

  • Stian Solberg

   Takk for svar på artikkelen;) Har redigert dette nå.
   Mvh.
   Stian Solberg