Villmark ullgenser fra Stormberg

Mikal Johnsen 28. januar 2012 0
Villmark ullgenser fra Stormberg
  • Stoff
  • Passform
  • Varmeegenskaper
  • Vekt

På de ulike fjellturene jeg drar på, enten det er fiske, jakt eller ren topptur. Er det alltid et eller to plagg som for meg er hellige. Disse plaggene må passes ekstra godt på. De skal alltid være tørre og gode å bruke etter en lang dag med gåing, eller ved en kort lunsjpause.

Opp i gjennom tidene har dette plagget vært lester, kompakte dunjakker, overdeler i ull og en elskverdig jervenduk. I år har jeg fått en ny favoritt; Villmark ullgenseren fra Stormberg. Ulla og dens kompakthet minnet meg umiddelbart om «Koma»-genseren vi ikledde oss i forsvaret (for nå mange år siden), selv om forsvarets klær ikke alltid skrek kvalitet, hadde de rene ullklærne deres de gode kvalitetene ullklær skal ha. De varmet.

Koma versjon 2.0?

Det Stormberg har klart å gjøre er å ta den samme gode ullkvaliteten «koma-genseren» har/hadde og flyttet den over i en en genser med mer moderne snitt (og for noen kanskje bedre farger). Ullgenseren har lang hals som lett kan brettes ned for å regulere varmen rundt halsen. Ull har høy isolasjonsevne, er temperaturegulerende, og isolerer selv når plagget blir vått. I tillegg har halsen en glidelås som lar deg regulere ytterligere. Jeg har prøvd den i noen små plussgrader, og ned til 15 blå. Den var fremdeles varm og god. Denne ullgenseren er nok noe av det ypperste en kan få når det gjelder noe så banalt enkelt som en genser. Hvorfor kan jeg si dette? Vel, jeg vil påstå at målet med denne genseren er at den skal varme godt når vi er ute i kald skog og mark

Foto: Fiskeinord.no

  • Den er laget i 100% shetlandsull
  • Den har lang hals med glidelås for å minske varmetapet rundt hals og hode
  • Den har nedbrettbare puls-vante hull i ermene

En ullgenser kan altså ikke gjøre mer en denne genseren.

Ulemper

Bakdelen med denne genseren satt opp mot andre gensere er kanskje vekten og størrelsen den vil ta i sekken eller i pulken. På grunn av den kompakte ulla vil den nødvendigvis ta større plass og veie mer. Dette er for meg et kompromiss som er helt greit. Er det en varm sommertur du skal på kan denne genseren heller vente på høstfrosten og snøen hjemme.

Som ren ytterbekledning vil den nok også fort falle fra, som ull generelt går kald vind gjennom stoffet og stjeler kroppsvarmen innerst mot huden. Den naturlige bruken av denne genseren er selvsagt som isolerende mellomlag, hvor en har en skalljakke eller annen jakke med vindstoppende effekt som ytterste plagg. Situasjoner hvor jeg ser at denne genseren kommer til å tas ut av sekken, er når en stopper for å sette opp teltet og kulda er kjennbart tilstede, eller når en skal sitte nyte knittringen fra bålet en sen høstkveld.

Nettbutikk

Ønsker du å kjøpe denne genseren finner du den garantert på nærmeste Stormberg forhandler, hvis ikke finner du den på Stormbergs nettbutikk. Genseren er unisex, så damer anbefales å kjøpe den i en størrelse mindre en hva de vanligvis bruker. Les mer og kjøp den her.