Vieksajohka (Àrtnejávri)

Mikal Johnsen 3. august 2014 0
Vieksajohka (Àrtnejávri)

Er du moden for en avslappende kano- og fisketur? Vieksajohka byr på fantastisk natur, dyreliv og mye fin ørret! Elva flyter sakte ned mot Børselva, så den kan padles både opp og ned. Vi hadde med oss Allykano og padlet opp mot Artnejavri.

Vieksjohka ligger en liten time øst for Lakselv i Finnmark. Kjør RV98 mot Børselv (Hvis du kommer fra den kanten da), fortsett i 10 – 15 min videre opp langs RV98. Det er en liten avkjørsel til høyre som går ned til en fin parkeringsplass. Kjører du over en liten bru har du nok kjørt for langt. Her kan du parkere og sette kanoen rett på elva og starte ditt lille eventyr. «Vieksa» er perfekt som førstereise-elv, for nybegynnere og de som er litt usikker siden sist de padlet elver.

Når du har padlet i et par timer kommer du til en liten foss. Ta inn på venstre side, her er det gått opp en fin sti. Det er ikke lange biten du må bære før du på nytt kan sette deg i kanoen.

Tørr og fin

Som alltid når en er i kano burde en pakke slik at alt kan havne i vannet, til og med deg og andre i reisefølget. Er en noe uerfaren eller uforsiktig skal det ikke så mye til før kanoen går rundt. (Dette er ikke for å legge en demper på lysten, men uhell skjer). Stropper er ypperlige til å feste bagasjen fast til kanoen. Vi kjøpte ett par sett med «strikk-stropper» med krok på Biltema. Disse fungerte ypperlig mellom stagene i «allyen». Redningsvest er et must. Og for å holde klær og utstyr tørt er pakksekker og søppelsekker greie å ha. Heldigvis fikk vi ikke bruk for dem denne gangen.

Når du har satt deg i kanoen etter fossen er det ikke lange turen (maks 30 min) så er det en ny «foss», dog så slakk at det nesten ikke teller. Pga. mye steiner og hellingen i terrenget anbefales det å enten bære, eller trekke kanoen opp dette partiet. Så en ide er kanskje å kle seg om til vadere og trekke kanoen opp i tau. Strekningen er på ca. 500 meter. Velger du å bære utstyr og kano er det stier på høyre side som fører til en bra plass å sette kanoen ut igjen. Herfra og opp er det bare drømmen.

Vi padlet i halvannen time etter dette før vi kom frem til Artnejavri. En må følge nøye med når en nærmer seg for «inngangen» til vannet er kun meteren bred. Den ligger på høyre side. Når du kommer inn på vannet er det flere plasser en kan slå leir. Vi valgte på høyre side når en kommer inn på vannet, på en fin høyde med litt drag i vinden (Mindre mygg). Men det er opplagte leirplasser på begge sidene, midt på.

Videre opp elva er det flere flotte kulper og steder en kan stoppe og slenge fiskestanga ut. Spinnere, dupp og søkke kan nok alle fungere. Vi kom oss ikke av spinnerne og til noe annet da fisken var mer en bitevillig. Kos.

Padler du et par timer videre opp kommer du til en liten bu. En må vite hvor denne er for å finne den, men den er merket av i kartbladet for «Børselv». Her kan du evt. søke ly ved uvær, eller bare titte innom. Buen er spartansk, med en enkel ovn, en «trebrisk» og et lite bord/benk. Bortsett fra ved nød vil jeg nok anbefale dette som en kuriositet fremfor en overnattingsplass.

Vieksa

[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/vieksa/thumbs/thumbs_vieksajokka001.jpg]11380Vieksjokka
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/vieksa/thumbs/thumbs_vieksajokka016.jpg]4710Vieksjokka
Foss – Bæring. Gå i land på venstre side. Der finner du en sti som du kan følge 50 meter (ca).
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/vieksa/thumbs/thumbs_vieksajokka032.jpg]4690Vieksjokka
Foss – Sett ovenfra og ned.
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/vieksa/thumbs/thumbs_vieksajokka048.jpg]3970Vieksjokka
Elva etter fossen
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/vieksa/thumbs/thumbs_vieksajokka057.jpg]3980Vieksjokka
Studering av kart – Alltid en hyggelig affære på tur
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/vieksa/thumbs/thumbs_vieksajokka075.jpg]3000Vieksjokka – Àrtnejávri
Kano på Àrtnejávri
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/vieksa/thumbs/thumbs_vieksajokka080.jpg]2560Vieksjokka
Bu et godt stykke opp elva
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/vieksa/thumbs/thumbs_vieksajokka084.jpg]2570Vieksjokka
Bu et godt stykke opp elva – inngang
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/vieksa/thumbs/thumbs_vieksajokka088.jpg]2520Vieksjokka
Bu et godt stykke opp elva – inne
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/vieksa/thumbs/thumbs_vieksajokka099.jpg]3350Vieksjokka
Kveldsmat
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/vieksa/thumbs/thumbs_vieksajokka117.jpg]2460Vieksjokka
Bålkos

Fiske

Fra RV98 og opp til fossen skal det vissnok gå laks. Den stopper ved fossen, så alt over fossen krever kun innlandsfiskekort hos fefo. Hvis du har lyst å prøve lykken før fossen må du kjøpe kort for dette. Over fossen er det ørret som biter. Og for vår del bet den mye. Det var mye av de små. 100-300 g, men en og annen var opp mot 5-600 g. Passet fint på bålet :) Og de smakte aldeles utmerket!

 

Kart


Værmelding fra yr.no