Skibotnelva

Raymond Næss Berg 29. mai 2012 1
Skibotnelva

Dette er plassen i Troms som har mye bedre vær enn resten av landsdelen. Elven starter fra Gálggojávri ved grensa til Finland å renner ut i Lyngen. På sin 73,7 km lang ferden ned igjennom en dalen er den omringet av vakker natur som varierer fra skog til viddelandskap. Med muligheten til å velge fra melankolsk furuskog til ekte nord-norsk fjellnatur er forholdene tilstede for å oppleve  jakten etter fisken i idylliske omgivelser

Elva har flere ganger vært behandlet med rotenon for å bekjempe lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Gyrodactylus-parasitten er en av de mest alvolige årsakene til laksedød i norske elver og Skibotnelva er en av elvene I Troms som virkelig har fått gjennomgå av parastitten. De opprinnelige laksebestandene i Skibotn- og Signaldalselva er så godt som borte, men sjøørretfiske i disse elvene er blant nord-norges aller ypperste. Budsjettene for tiltak mot gyro er  bedret betydelig de siste årene, men tidsplan for tiltak i Skibotnregionen er enda uavklart. Det er også en av verdens beste plasser og observere nordlysets lekende dans på himmelen. Pakk sekken for en spennende fiske opplevelse i Storfjord kommune. God tur.

Gyro-parasitten har gitt denne elva et ufortjent dårlig rykte.

Gàlggojàvri og  Signaldalselva er også spennende fiskeplasser.

Fiskekort

Strandbu Camping Telefon: 77 71 53 40 

Statoil Skibotn Telefon: 77 71 52 05 

Desinfiseringen foretas ved Statoil Skibotn, Strandbu Camping og Troll kafè. Fiskeren skal selv foreta desinfiseringen, men betjeningen er behjelpelig dersom det skulle være nødvendig. Ved kjøp av fiskekort må det deponeres kr. 300,- som refunderes etter desinfisering og innlevering av fangstoppgave. Husk å påføre dato og eller ukenummer på fangstoppgaven. Desinfiseringen betales av fiskeren med kr. 50,-. Desinfiseringen skal foretas senest samme dag som fiskekortet utløper. Dersom desinfiseringsplikten ikke overholdes, tapes retten til fiske i Skibotnelva

Foto: Fiskeinord.no

For å kunne fiske må alle over 16 år ha betalt statlig fisketrygdavgift og løst lokalt fiskekort. For statsgrunn gjelder Statsskogs fiskekort som fås kjøpt på postkontorene (Storsteinnes og Nordkjosbotn) Fiskerne må dessuten være kjent med grensene for det området fiskekortet gjelder og med reglene for utøvelse av fiske. Barn og ungdom under 16 år fisker gratis i vann og vassdrag hvor det ikke går laks, sjøørret eller sjørøye.

Storfjord kommune

Kommunen ligger innerst i Lyngenfjorden i Troms. Kommunen har grense mot Enontekis kommune i Finland og Kiruna kommune i Sverige, og har veiforbindelse med Finland via E8 gjennom Skibotndalen. E6 går også gjennom kommunen, og deler delvis trasé med E8. Punktet hvor Norge, Sverige og Finland møtes kalles Treriksrøysa. Treriksrøysa ligger på 69°03’36″N 20°33’10″E og er verdens nordligste. Dette er det ene av to steder i Norge som grenser mot to andre land.

Landskapet domineres av alpine fjell, og det meste av kommunens areal er utmark. Mot Lyngen kommer fjellkjeden Lyngsalpene delvis over i Storfjord kommune. Det høyeste fjellet i kommunen er Mannfjellet (1552 meter over havet). Ellers er karakteristiske Otertind den mest kjente fjelltoppen i kommunen. Storfjord har en norsk værrekord: Skibotn, skjermet av fjellene, er det stedet i Norge som har registrert flest klarværsdager. Det er også et av Norges tørreste steder, med en gjennomsnittlig årsnedbør på bare 300 mm (normaler Storfjord). Med en julinormal på 13,5 grader er Skibotn også det varmeste stedet i Troms om sommeren – faktisk varmere enn Bardufoss. Storfjord er den sørligste kommunen i regionen Nord-Troms, som sammen med Finnmark fylke blant annet har lavere skatt og egne regler vedrørende nedskriving av studielån enn landet forøvrig.

Kilde: wikipedia

Fiskeinord.no jobber for å få dokumentert alle fiskeplassene og de svært attraktive friluftsområder som ligger Storfjord Kommune.

Foto: Fiskeinord.no

 

Overnatting

Det vakre landskapet som du finner i Skibotndalen har mange muligheter når det kommer til overnatting. Dette er gode teltplasser nede med elveutløpet, men vist du er interessert i unngå de mest brukte plassene må du lenger opp i dalen. Det finnes flere campingplasser med hytteutleie i Skibotn.

Bål & ved

Bålplasser ved denne elva finner du mange Steder, det mye å velge mellom, så bruk litt ekstra tid og finn den perfekte plassen. Nedfallsved er det mye av, men ved utløpet av elva kan det være lite ved.

Agntips

Tar du turen hit kan en glittrende rosa reke-imitasjoner være det som gjør at turens fangsts blir landet. Makken er effektiv til å fange stekeørreten som du finner en del av oppe i elven.

Butikk og Bensinstasjon

Skibotn har det mest av butikker og Bensinstasjoner. Det er cirka femti minutters kjøring opp til Kilpisjarvi i Finland.

Rundt Skibotenelva

Toppturer via fossen ved Sledo og videre til Galggo er veldig populære. Stiene til disse starter ved Olderelv camping. Sukkertoppen er også et godt brukt møtested for kvikk lunch og appelsin-spisende friluftsmennesker, hovedsaklig om vinteren. Denne finner du noen kilometer før finskegrensa.

Padling og Scooterkjøring

Fiskeinord har ingen erfaring med padling her, men husk å få renset båten etter bruk i denne elva! Av scooterløyper går det en som tar deg helt opp til Finland, her fra er mulighetene mange.

Jakt

Det er igjen tvil om at dette er godt jaktterreng for rype og småvilt. Sjekk de lokale reglene ved jakt i Skibotndalen.

Alle som skal jakte må ha betalt statlig jegeravgift og løst lokalt jaktkort. Jegerne må i tillegg ha bestått den offentlige jegerprøven, være kjent med jaktregler, grensene for jaktområdet, tidsavgrensinger m.v. For statsgrunn gjelder Statsskogs jaktkort som fås kjøpt på postkontorene.

Foto: Fiskeinord.no

 

Natur

Furuskog, vidde og majestetiske fjell gjør dette landskapet til noe av det mest spennende du finner i denne delen av fylket.

Mobildekning

God dekning ved elva.

Foto: Fiskeinord.no

 

 

Kart


Værmelding fra yr.no

  • Jan-Arne Koht

    når det gjelder overnatting så har du glemt å ta med Skibotn Rehabilitering som i hele juli har rom og frokost, og ellers i året tar imot gjester ved ledig kapasitet.. det du kaller for Sleido heter Sledo.. og turen starter ved Olderelv Camping ikke Oldervik som du skriver..