Reisaelva

Raymond Næss Berg 30. oktober 2011 4
Reisaelva

Ei elv i Nordreisa kommune i Troms fylke. Den har utspring fra innsjøen Ráisjávri og renner derfra rundt 120 km i nordvestlig retning til munningen i Reisafjorden ved kommunesenteret Storslett. Den har et nedslagsfelt på 2 705 km², og middelvannføringen ved utløpet er 2638,01 mill. m³/år, eller 83,6 m³/s. Reisavassdraget er varig vernet mot kraftutbygging gjennom Verneplan III for vassdrag. Navnet kommer av det norrøne verbet rísa, som betyr «stige», antagelig fordi elva stiger sterkt eller brått. (wikipedia.no)

Fiskekort

Her får du kjøpt fiskekort:

 • Reisadalen hytteutleie, tlf: +47 92 01 26 01, e-post: post@sappen.no
 • Laksefiskerens krypinn, tlf: +47 99 53 58 55, e-post: haralro@online.no
 • Tørfoss fiskecamp, tlf: +47 90 83 41 06, e-post: ja-ht@online.no
 • Holmen gård, tlf: +47 93 87 23 58, e-post: arekri-k@online.no
 • Reisastua villmarkssenter, tlf: +47 91 33 45 60, e-post: post@reisastua.no
 • For den øvre delen av elva kan du kjøpe kort fra Statskog.

 

Det er mulig å gå hele veien oppover elva, men den enkleste -og kanskje vakreste måten, er ved å transportere seg selv og utstyr ved hjelp av elvebåt. Det er mange utleiere som tilbyr kanoutleie og transport opp elva, vi har benyttet Elvebåtsenteret. De arrangerer turer sommer som vinter.

Fra Saraelv tar det omtrent en time i båt til det største fossefall, Mollisfossen. Her er det absolutt verdt en rastepause. Ombord- og avstigning i båtene er forenklet ved hjelp av trappetrinn av stein. Statsskog holder bålplass med bord og benker ved elvebredden og derfra og til fossen er det ikke mere enn fem minutter å gå. Avhengig av vannstanden i elva, kan man komme seg så langt som til Nedrefoss med båt. Vi gikk av ved hytta rett før nedrefossen. Derfra er det cirka tyve minutters vandring langs stien til nedrefossen . Et godt tips kan være å huske myggolje eller bjørnefett før avgang.

Nedrefoss

Dette er et vakkert syn! Hengebro, turisthytte og bålplass, hva mer kan turentusiaster ønske seg? Vel, tar man fiskebrillene med seg ned til utspringet til høyre for hengebroen på venstre side av elva, kan man se laksen stå og stange i motstrøm. Det er relativt greit med nedfallsved på området, men som alltid kan det være kjekt å sanke mens man går.

Padling

Padling ned elva er fantastisk måte å oppleve dyrelivet både i og ved siden av elva . Det er en eventyrlig stemning som går i gjenom kroppen der du padler forbi fossefall på fossefall, lokkende kulper og stryk.

 


Fantastiske omgivelser i Reisa(Foto: Fiskeinord.no)

Hytter

Hytter er det i fleng, du kan ta inn på statsskog sine åpene koier eller du kan leie hos Inatur.no Vi brukte hovedsakelig teltet som vi slo opp rett med elva, men hadde oss ei natt på den åpne koia som er på grensa til nasjonalparken. Mye folk, særs i helgene og midt i sesongen. Likevel fullt mulig å føle seg som midt i villmarken. Vi reiste midt i uken og ble til over helgen, det var mye hyggelige folk fra norge, russland og finland. Elva er lakseførende opp til Øvrefoss.

Soner:

Du får kjøpt kort for sone 10-19 i et kort men fra sone 9 og ned må du kjøpe kort for hver enkelt sone.

 


Sløying i det fri
(Foto: Fiskeinord.no)

Agnhint

Det sies dette er en sikker vinner om en er ute etter laks i reisaelva er Møresilda Selv om ørret elsker mark, fungerer flue som bare det. HUSK! det er ikke lov å fiske med mark fra Nedrefossen og ned men fra fossen og opp er det dette lovlig.

Vi takker

Vi anbefaler Elvebåtsenteret  som guider, og deres transporttilbud opp og ned elva. Vår erfaring er at Elvebåtsenteret har god oversikt over gode fiske plasser og om  hvor du burde padle. Senteret drives av en gjeng hyggelige folk som vet hva  service er. Noe som er viktig for den totale opplevelsen.

Vi takker dem for at de gjorde turen vår enkel og innholdsrik.

Også lurt

Ta med deg myggutstyret ditt, f.eks. bjørnefett og myggradar. Siden du skal være i og ved det våte element er vanntette pakksekker eller sekker et hot tips. Så slipper speilreflekskameraet ditt å bli ødelelagt, eller soveposen kjedelig å sove i.

Gode Linker

 • Reisaelva  Her finner du  fakta om elva Bla. kart over soneoppdeling . Dette er den offisielle nettsiden til Reisaelva.
 • Elvebåt Senteret Hvis du vil padle ned elva å ikke har lyst å bære kanoen de 4 milene opp elva kan det være lurt å ta en tur inn på denne siden. Elvebåtsenteret kan hjelp deg å skreddersy de fleste turene i dette området,  sommer som vinter.

Vi anbefaler elva på det sterkeste !!!

Kart


Værmelding fra yr.no

 • Mikal Johnsen

  Bra artikkel dette :)

  • Raymond Næss Berg

   Takker :)

 • http://fredriknas.se Fredrik Näs

  Fy fan så snygg sidan har blivit, riktigt proffsjobb! bra jobbat!

  • Stian

   Tusen takk Fredrik;)