Øvre Dividal nasjonalpark

Stian Solberg 31. oktober 2011 1
Øvre Dividal nasjonalpark

Øvre Dividal nasjonalpark (nordsamisk: Dieváidvuovddi) er en norsk nasjonalpark som ligger i en innlandsdal- og viddeterreng i Troms; ved svenskegrensen. Parken ble opprettet i 1971, for å «ta vare på et stort område med innlandsnatur med lite tekniske inngrep i den nordlige landsdelen, for å sikre en stor diversitet i økosystemer, et høyt biologisk mangfold og mange sjeldne arter, samt kulturminner.

Anjafossen. Foto: Fiskeinord.no

Det er særlig viktig å ta vare på variasjonsbredden av naturtyper i tilknytning til skog, myr og vassdrag og den dekker et område på 750 km2. Nasjonalparken ligger i Målselv  kommune; og den grenser opp til Dividalen landskapsvernområde. Ved utvidelsen i 2006 ble nasjonalparken utvidet med 30 km2, og samtidig ble landskapsvernområdet opprettet. Alle de «fire store rovdyrene» (bjørn, ulv, jerv og gaupe) har tilhold i parken, som er særlig kjent for å ha landets tetteste bestand av jerv. Øvre Dividal er hjemsted for ca 50 rødlistede arter av lav, sopp og biller.

Vår tur

Vår tur startet ved snuplassen øverst i Dividalen. Når man kjører innover dalen kommer man til en «bomvei», for å benytte denne veien må man betale 50 kroner. Da kommer man seg ca 6km lengre inn i dalen. Tre mann var klar for en heftig tur, Undertegnede, Ove og Petter.  Uten kvinnfolk, unger og mobildekning. vi hadde ca 25 kg i sekkene, godt mot og kaffe på termosen.

Vi startet turen litt sent på Torsdagskvelden så vi måtte traske oss avgårde i mørket. Alle lyder i skogen blir forsterket når man vandrer sånn i mørket, og man vet jo at det er bjørn her. Det ble en del høylydt snakk.  Etter ca 2 timer gange, gikk vi nesten rett inn i Ole nergårdhytta. Vi hadde planlagt å ta oss inn på Anjavasshytta, men siden Ole nergårdhytta var ledig valgte vi å bli der for natten. Hytten passer perfekt til 2-3 stykker, med mulighet for varme og matlaging. Ole Nergårdbua og Anjavasshytta ligger ca 500 meter fra hverandre, så soveplass her i område burde ikke være en umulighet. Man kan også fortsette innover noen kilometer til Dividalshytta. Den er låst med nøkkel fra DNT.

Man vet jo det er bjørn her!

Dagen etter startet vi vandringen opp Anjavassdalen. Stien er flott og terrenget lettgått. Her får man se  Anjavasselva sine store fossefall og kulper. Vi fulgte Anjavasselva noen kilometer før vi traff på Vuomajohka. Dette er elva som renner ned fra Vuomajarvi. Her tok vi oss en god pause. Det er laget en sittegruppe her, med bålplass og mye ved. Etter pausen fortsatte vi desverre på turistforeningens merkede sti videre.

Anjaelva. Foto: Fiskeinord.no

Stien er egentlig bare en eneste stor myr. Det eneste man så fremover var tett skog, kratt og steinurer. Om man skal opp til Vouma anbefaler vi at man tar av når man passerer Vuomajohka og tar andre siden av Blåfjellet, eller følger elva opp. Her finner man flere gode stier man kan benytte seg av. Ca 1 km gange i skogen, så er du over tregrensen og kan spaserer i høyfjellsterreng hele veien inn til Vuoma. Når vi endelig  kom ut av krattskogen så vi lyset i tunnelen, endelig åpnet landskapet seg opp.

 

Kulpene i Anjavasselva lå som perler på en snor. Vi gikk til lombolaen som ligger der man starter på stigningen videre til Vouma. Her satt vi opp camp. Fisket her skulle vise seg å være vanskelig. Fisken var fraværende, ikke et eneste vak å se. Petter var ivrig med stanga, men etter noen timer kapitulerte han også.  Men vi hadde tanken på Vuoma i bakhodet, så vi slo oss til ro med at neste dag skulle det bli fiskemiddag. Etter en evighet med vedsanking hadde vi nok ved til å holde liv i et lite bål. Kaffebaileysen gjorde at man ikke brydde seg så mye om at fisken ikke beit, men bålkosen er jo nesten like viktig som fiske tenkte vi.

Lørdags morgen prøvde vi oss på nytt med stanga, men fisken var fraværende. Campen ble pakket ned, og turen videre til Vuoma gikk lett.  Når man kommer opp på sletten før Vuomahytta ligger det et lite vann, her så vi faktisk det eneste vaket på hele denne turen. Vi skulle aldri ha gått forbi. Men Vuoma lå å ventet, så vi fortsatte mot Vuomahytta .

Hytten ligger perfekt til, med utsikt ned til vannet. Bruker du hytten som basecamp har du uendelig med fiskemuligheter i nærområdet. Vi hadde som sagt dårlig fiskelykke denne turen, så skal ikke skryte på oss noe som helst. Men vi tenkte at Vouma kom til å levere, men nei! Så vi prøvde oss etter smårøya i elva, men nei. Vi hadde nesten gitt opp da vi fant ut at det ligger jo et lite vann rett innenfor Vouma. Men samme her, ikke en fisk å se! Med alt håp ute var det bare å sette seg ned med kaffen og kose seg rundt bålet.

Hjemturen på søndag ble noe helt annet enn fredagens fiaskotur igjennom krattskogen. Vi fulgte Voumajarvi ned, fortsatte over tregrensen en liten time så var vi nede ved Anjaelva. Her ble det et lite stopp ved en kulp, Petter heiv markklysa ut så smalt det på en «kubbe» av en fisk på ca 150 gram. Det var desverre den eneste på denne turen. Ikke det at vi ikke prøvde. Men er ikke fisken i bittet så er den ikke det.

Alt i alt en helt fantastisk tur som anbefales på det sterkeste, bare ta den rett etter at isen har gått eller midt i sesongen, da har man god sjanse til å få et uforglemmelig fiske. Alle vannene her oppe er full av røye. Isfiske her rundt påsketider har gitt mange en fin opplevelse, med røye på godt over 4 kg. Anjavatnet er det som blir mest brukt om vinteren av turister. Du kan komme deg hit med snøscooter fra Altevatn. Villmarkstur DA organiserer turer opp hit i vinterhalvåret.

dividalen nasjonalpark

[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_anjafossen.jpg]17120
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_anjavasselva-1.jpg]3590
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_anjavasselva-3.jpg]3520
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_anjavatnet-elva.jpg]3420
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_bru-over-divi.jpg]4040
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_camp-voumajokka.jpg]2840
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_dividalen-1.jpg]2280
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_ingen-fisk.jpg]2320
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_ole-nergaardbua.jpg]2360
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_anjaelva.jpg]2390
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_petters-enorme-%c3%b8rret.jpg]210
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_ove-profil.jpg]930
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_tre-paa-tur.jpg]870
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_utsikt-ned-elva.jpg]1490
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_veien-ned.jpg]800
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_voumahytta-1.jpg]700
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_voumahytta-2.jpg]1110
[img src=http://www.fiskeinord.no/wp-content/flagallery/dividalen-nasjonalpark/thumbs/thumbs_voumajohka2.jpg]940

Kart


Værmelding fra yr.no

  • Koen Vannieuwenhove

    Er Anjavasshytta åpen nå? De siste årene har den vært låst når jeg har gått forbi der.