Oksfjordvannet – Ákšovuonjávri

Raymond Næss Berg 4. mai 2012 0
Oksfjordvannet – Ákšovuonjávri

I eventyrlige omgivelser finner du sommer- som vintertid muligheten til å få oppleve lett tilgjengelig fiske i et anadrom vassdrag. Her kan du finne mange gode fiskeplasser som passe for fiskere i alle aldere. Selv om det er lett å nå fra veien på nordsiden er det store deler av vannet der du må bruke vandre tekniken for og nå frem. Det går vei opp til Nyheim rett før du krysser Fiskelva, her kan du lettest nå det mest utraffikerte området ved oksfjordvannet. På sørsiden av vannet er det mange flotte steder der du lett kan finne deg en avsidesliggende plass i ly av Sansvarri. Når du kjøper kort har du rett å fiske i hele vassdraget, og plassen er kjent for veldig bra sjøørretfiske så å ta turen ned til utløpet av Fiskelva er å anbefale. Her finner du alt du trenger for å få et spennende fiske eventyr i vakker natur mellom høye og majestetiske fjell som Nuovasgaisa  i nord og Svartfjellet i sør.

Det er ikke uvanlig og lande steke-fisk som tar hele panna i dette fiskerike vannet, det er også kjent for isfiske konkurranser rundt påsketider.
Oksfjordvatnet ligger tredve minutters kjøring nordover på E6 fra Storslett sentrum i Nordreisa Kommune. God tur.

Oksfjordvannet er et vann som passer for alle.

Reisaelva og  Matiselva er også spennende fiskeplasser.

Fiskekort

Jokern 96045654       –      Åpen 09:00 – 20:00

Fiskedøgn varer fra 1800 til 1800 og er åpen i perioden 1 juli til 15 sep.


For å kunne fiske må alle over 16 år ha betalt statlig fisketrygdavgift og løst lokalt fiskekort. For statsgrunn gjelder Statsskogs fiskekort som fås kjøpt på postkontorene (Storsteinnes og Nordkjosbotn) Fiskerne må dessuten være kjent med grensene for det området fiskekortet gjelder og med reglene for utøvelse av fiske. Barn og ungdom under 16 år fisker gratis i vann og vassdrag hvor det ikke går laks, sjøørret eller sjørøye.

Nordreisa kommune

Nordreisa kommune (nordsamisk: Ráissa suohkan, kvensk: Raisin komuuni) ligger i Troms. Den grenser i nord mot Skjervøy, i øst mot Kvænangen og Kautokeino, og i vest mot Kåfjord. I sør har kommunen også grense mot Finland. Nordreisa hører til regionen Nord-Troms. Nordreisa har et mangfold av gode fiskeopplevelser å tilby både ved kysten  og oppe i nasjonalparken.

Reisa nasjonalpark ligger i den mektige, nedskårede Reisadalen – med mektige fosser og gjuv i Troms fylke. Parken omfatter øvre del av Reisaelva og ligger langs grensen til Finland. På finsk side er det også vernede områder. Nasjonalparken strekker seg østover mot overgangen til Finnmarksvidda. Reisa nasjonalpark ble opprettet i 1986, for å «bevare et vakkert og tilnærmet urørt fjell- og dalområde med dets plante- og dyreliv og geologiske forekomster» [1] og den dekker et område på 806 km². Området har et av Norges aller rikeste arktiske planteliv.
Kilde: wikipedia

Fiskeinord.no jobber for å få dokumentert fiskeplassene og alle de svært attraktive friluftsområder som Nordreisa Kommune har.

Foto: Fiskeinord.no

 

Overnatting

Muligheten er mange rundt vannet. Om du har tenkt og være noen dager vil vi anbefale og prøve å komme deg litt opp i høyden så du kan få oversikt over det vakre landskapet. Det finnes en foreløpig nedlagt campingplass ved vannet, denne skal visstnok åpnes til drift en gang snart.

Bål & ved

Det er alltid hyggelig å ta seg tid til å koke kaffe eller steke pølser på bålet. Noe av det beste ved å dra ut i naturen er for mange tiden man bruker sammen rundt et varmt og stemningsfullt kaffebål. Med flere tidligere brukte bålplasser rundt vannet er det mye å velge mellom her, så bruk litt ekstra tid og finn den perfekte plassen. Det er stort sett lett og finne det du trenger av ved til både kaffebål og det litt større kveldsbålet.

Agntips

Det sies at dorging med makkdrag er en sikker vinner, men skal du stå fra land er små spinnere god å bruke her. På fluefronten er det stadig tørrfluene som skal ta mest fisk på vannet. For sjøørretfiske er det alltid lurt å ha med seg litt forskjellig, men reke-imitasjoner spesielt i rosa skal fungere veldig bra. På vinteren er det maggot som gjelder.

Foto: Fiskeinord.no

 

Butikk og Bensinstasjon

Cirka tredve minutters kjøring til Storslett der man finner det mest av butikker og Bensinstasjoner.

Rundt Oksfjordvannet

Mulighet for flotte toppturer til fjellene rundt, samt laksefiske i fiskelva. På vinterstid har du mulighet til å kjøre snøscooter fra Oksfjordvannet til Kautokeino.

Padling og Scooterkjøring

Det er kanskje ikke det mest spennende vannet å padle, men det er en stor fordel å kunne fiske fra båt også her. Det er lett og ta seg ned til vannet med både kano og kajakk. Ved campingplassen har man muligheten til å kjøre helt ned til vannnet.

Kommunen har åtte godkjente snøscooterløyper som er åpen for fri ferdsel. Løypene er ikke åpne før de er merket og annonsert på kommunens nettsider. Gyldig løypetraseer er de som til en hver tid er merket med skilt og/eller stikker. Nordreisa har åtte snøscooterløyper som er godkjent for rekreasjonskjøring til uansett formål så lenge løypa er merket og annonsert åpne for ferdsel. Nordreisa kommune har ingen godkjente barmarksløyper.

Kryssing av reingjerde skal fortrinnsvis foregå ved eksisterende åpninger/porter i gjerdet. Reindriften kan stenge løypen Gahperus – (Kåfjord kommune) – Somasjávri hvis ferdselen fører til ulemper for driften.

Jakt

Det er ikke organisert småviltjakt ved oksfjord vannet, men hvis du vandrer lenger opp i dalen så gjelder vanlig statskort. Alle som skal jakte må ha betalt statlig jegeravgift og løst lokalt jaktkort. Jegerne må i tillegg ha bestått den offentlige jegerprøven, være kjent med jaktregler, grensene for jaktområdet, tidsavgrensinger m.v. For statsgrunn gjelder Statsskogs jaktkort som fås kjøpt på postkontorene.

Natur

Skog og fjell preger landskapet på en flott måte.

Mobildekning

God dekning rundt hele vannet.

Kart


Værmelding fra yr.no