Leinavatn – Høstfiske og jakt

Mikal Johnsen 25. september 2012 3
Leinavatn – Høstfiske og jakt

Vi tok turen til indre Troms, over det enorme Altevatnet og til Leinavatn. Her skulle vi nyte naturen, stillheten, jakt og fiskemulighetene. Og det gjorde vi!

Forberedelser til turen

Vi ville gjerne bo i hytte når vi skulle ut på denne turen, så vi benyttet nettstedet www.inatur.no og booket Leinahytta (Statskog). Prisen pr. døgn er rimelig sett i forhold til hvor mange personer hytta tar. Det som koster er transporten ut til Gjeddebukt (Altevatn). Siden Altevatn er ca. 4 mil langt er det nesten uoverkommelig å gå dit selv. I alle fall hvis du kun har en langhelg til rådighet. Har du satt av flere uker kan denne turen være flott også til fots. Vi valgte å benytte oss av fjellguiden.net for transport. Noe vi kan anbefale på det varmeste.  (les mer om fjellguiden.net lengre ned i artikkelen).

Siden en kan kjøre bilen helt til båthavnen ved Altevann, og båten tar deg til enden av Altevann (Gjeddebukt) kan du stort sett pakke med deg det du skulle ønske. Det er til og med satt ut trillebårer av tre i Gjeddebukt som er ment til transport av utstyr opp til Leinavatnet. Husk bare på å ta trillebåren tilbake, enten samme dag eller når dere skal hjem. (Hør med kjentmann).

Kart

Selv om vi lever i en GPS verden, anbefaler vi på det sterkeste å ta med kart og kompass på alle turer. Kart koster noen kroner men hvis du tar godt vare på det varer de lenge. I tillegg har statens kartverk nå lansert nye typer kart i plast. Disse kartene tåler allslags vær og varer derfor også mye lengre. Du kan bestille kart på nettsiden til njff. (Kartblad 158 – Leinavatnet (2012) Plast.) Kartene dukker relativt fort opp i postkassen din, og er noe rimeligere her enn hos sportsbutikkene)

Fiskemuligheter / garn

Altevatn er et regulert vann, men her finnes mye god fisk. Ørret og røye er den vanligste sorten. Altevatnet er koblet sammen med Leinavatnet så samme fiskebestand er å finne her. Begge disse vannene er enorme i størrelse, så båt eller kano er å foretrekke når en skal fiske. I alle fall sent på høsten.

Leinavatnet er i tillegg veldig grunt flere steder, så det er ikke lett å komme til de gode fiskestedene fra land. Vinterstid er dette flotte isfiskevann. (Altevatn er storsett trygt først etter nyttår, men sjekk med kjentmann).

Når en leier Leinahytta følger det med en liten båt med påhengsmotor, denne kan du benytte. Sørg for å ordne med nok drivstoff hvis dere skal bruke båten. Forhør deg med en kjentmann (fjellguiden.net fikser dette for deg hvis du ønsker dette).  I Leinavatn er det tillatt å fiske med tre garn med største tillatte maskevidde på 26 mm. I perioden 1.7. – 15.8.er garnfiske ikke tillatt mellom kl.10.00 – 18.00. I Altevatn og Gæv’dnja jav’ri er det tillatt å fiske medfritt antall garn med største tillatte maskevidde 26 mm.

Høsten er kommet, fisken er god og mett og temperaturen er sunket til et nivå som gjør den mindre aktiv, så det å ta med garn kan være lurt hvis dere ønsker litt fisk på middagsbordet under turen.

Turen vår

Vi avtalte oppmøte ved båthavna med Kjell Hanstad hos fjellguiden.net, og herfra ble vi transportert ut til Gjeddebukt i enden av Altevatn.

Turen tok ca 45 minutter. Når vi hadde fått alt av utstyr på land startet en 10-15 minutter gåtur innover mot Leinavatnet til Leinahytta. Første døgnet skulle vi bo i en lavvo-camp, satt opp av Fjellguiden. Lavvoen hadde nesten alt av bekvemmeligheter. Feltsenger, gassovn, kokeplater og bestikk mm.

Med bord og stoler i midten av den store lavvoen var det duket for jakt og fiskeskrøner utover kvelden. Et flott tilbud for de som ikke vil bo i hytte eller i følger på over 10 personer.

Første dag ble benyttet til jakt. Vi hadde ikke mange timene med dagslys igjen, men vi fikk gått noen kilometer eller mil på andre siden av Leinavatnet, mot og under Lulit Borjjasoaivi. Men vinden var stek og ingen ryper var å se. Heldigvis hadde vi tatt med god mat og drikke så vi hadde i alle fall noe å glede oss over når vi kom slukøret til campen.

Neste dag delte vi oss i to, noen fisket og de andre gikk på nye jakttokt. Vinden løyet og været ble mye bedre. Noe sol stakk frem mellom høstskyene. Naturen viste seg som magisk og majestetisk.

Jegerne fikk to flotte li ryper, mens fiskerne forble uten. Men naturen hadde gitt i overflod av inntrykk og flotte opplevelser. Det å kunne komme til en hytte etter en lang dag ute var fantastisk.

Tredje dag hadde vi satt garn, og fikk to flotte røyer. I tillegg fikk vi rype nr. 3. Også denne dagen viste været seg fra sin beste side. Lunsj ute i naturen kan faktisk ikke bli bedre.

Hytten

Leinahytta har plass til 10 personer. Den har tre soverom med totalt 9 senger. Et av disse rommene har en dobbeltseng. Hytten er godt utstyrt, med solcellepanel og 12v belysning. I tillegg står det et dieselaggregat i uthuset som kan kobles til for å ladde opp GPS / mobil. (Mobildekningen rundt hytta var stort sett veldig god (Telenor). Datatrafikk var sporadisk. )

Det er kokeplater der (gass), kjøleskap, komfyr og rikelig med kokekar, tallerkener, bestikk og glass. Og en flott stor peis for å få varme i hytta. Utedo og uthus er i samme bygg, ca 10-15 meter fra hytta. Det er også en vedfyrt stamp som kan fylles og fyres hvis man ønsker en ekstra naturopplevelse. Det å få en 40 grader i denne stampen tar noe tid så her må en sette opp fyringsvakt fra formiddagen av hvis en skal bruke den på kvelden.

Fjellguiden.net

 

Vår kjentmann i området var Kjell Hanstad. Han driver fjellguiden.net og frakter oss fjellkåte ut i dette området hele året. Han tilbyr et vidt spekter av tjenester hele året, og er veldig serviceorientert. Har du et ønske for din tur er dette rette mannen å snakke med. Båten ved Leinahytta er ikke den kraftigste. Planlegger du en lengre båttur for å komme til nye fiske- eller jaktområder tilbyr han bedre og større båter som er tilgjengelig fra hytta. Se hjemmesiden til fjellguiden for å lese mer om de ulike tjenestene og aktivitetene.

 

 

 

Kart

 • Espen

  Fin artikkel:) hørtes ut som en fantastisk tur. Men var det altså ikke mer fuggel å se?

  • http://www.facebook.com/emje.no Mikal Johnsen

   Vi fikk tre flotte ryper, men så en god del flere. Lettet både enkle, dubletter og noen mindre kull. Klart ikke et toppår, men helt ok. Og det gav mersmak :)

 • piapia

  fantastisk område!! var dær nå første jaktuka i september og samme i fjor.  Masse ryper i fjor,litt mindre i år. Mye stor fisk,fkk en ørret på 5 kg i år  :O)) Fin røye og ørret ellers.Vi blei også kjørt inn og ut Altevann av Kjell, og fikk leie hytte og stamp. Ei fantastisk uke med litt av hvert av vær,men vi var ute i timesvis hvær dag,og gikk oppi 17 km lange jaktturer. Et område og en natur man blir lykkelig av å være i.Hær kjenner man at man lever :O) Leiren med lavoer var perfekt.Gleder meg allerede til å dra tilbake neste høst :O)