Karasjokka i kano

Mikal Johnsen 28. januar 2011 6
Karasjokka i kano

For alle som har en liten Lars Monsen inni seg anbefales et av Norges «villeste» områder. Nedre Anarjokka, kanskje bedre kjent som Karasjokka.

Kárášjohka er ei elv i Karasjok og Kautokeino kommuner i Finnmark. Elva, som er en av de største i Finnmark, er 166,15 km Elvefisking (Karasjohka i Kano)lang, og har et nedbørfelt på 5 059,57 km².  Den har utspring fra området ved fjellet Ravdovàrri i Kautokeino, like ved grensa mot Finland.

Derfra renner den mot nord og senere nordøst. De største sideelvene er Bávttajohka fra sør og Iešjohka fra vest. Etter samløpet med Iešjohka renner den forbi tettstedet Karasjok i store slynger mellom høye sandmæler. 12 km øst for Karasjok renner den sammen med Anárjohka og danner elva Tana.

Hvordan komme seg ut?

Siden dette er en litt lengre fisketur må det planlegges en del, og du må gjøre litt forarbeid og gjøre deg kjent med området, elven og de fossene som er av betydning. Vi brukte 7 dager på vår tur, dette er nok for lite hvis du ønsker å nyte naturen, fiskemulighetene og stillheten. Vi anbefaler alle å sette av 14 dager. Da har du tid til å stoppe ved den perfekte kulpen, sove lenge etter en hard kanoøkt og rett og slett ta en skikkelig pause fra alt mas og stress hjemme i «storbyen».

Om du kommer langveis fra er nærmeste flyplass Alta, der kan du leie bil eller ordne med skyss til Karasjok på annen måte. Hvis du har muligheten til å kjøre til Karasjok er dette den beste muligheten da den ikke setter noen begrensing for når du må være på flyplassen.

Når vi sier at du må planlegge innebærer det også å bestille fly-tur inn i villmarka. Vi brukte Johan Mikkel Bueng til å fly oss. Ved hjelp av et CESSNA 180H SKYWAGON sjøfly kan han fly deg inn for noen tusenlapper. (Vi betalte 3600 kr/tur) Flyet har da blass til 3 personer ink. Johan Mikkel, en god del bagasje og en sammenleggbar Ally Kano. Du får fatt i Johan Mikkel Bueng enten via hans hjemmeside, hans facebook side eller på mobil 95046566.

Du kan også få noen lokale til å kjøre deg opp i elven ved hjelp av elvebåter eller 4-hjulinger. Dette blir da en langt større operasjon enn å ta flytaxi.

Når alt dette er på plass, og du har en avtale med noen som skal fly dere inn…da er du klar.

Eller er du?

Hva må være med i sekken?

Padling (Karasjohka i Kano)Når man legger ut på en slik tur som dette er det viktig å tenke gjennom ulike scenariorer som kan oppstå og pakke deretter.

«Jeg skal være utenfor andre menneskers rekkevidde i 10-14 dager og jeg kan ikke regne med mobiltelefon. Hvis noe skjer må jeg være best mulig forberedt» og «Hvor mye whisky får man ta med seg?»

Dette er kontrastene du må leve med, du skal jo nyte flott natur, slappe av, godte deg med alt det livet har å tilby av enkle herligheter. Men du må samtidig ha turens realiteter med i tankene. Denne artikkelen kan derfor ikke brukes som en mal for hva du skal ha med deg, du må gå gjennom dette selv. Men noen tips kan vi vel likevel komme med.

For myggen

(Du kan bli mentalt forstyrret av antallet, men de fleste blir mer eller mindre vant med situasjonen etter 4-5 dager)

 • Myggnetting og caps (Hjelper bra i myggsvermen og er bedre enn mygghatt.
 • Myggolje
 • Stikk-lindring
 • Myggspiral (Brennes inne i teltet)

Innpakking

 • Pakk alt som ikke kan bli vått i vanntette pakkposer (Det vil du aldri angre på)
 • Sørg for å ha jekkestropp , tau, eller annet for å feste ryggsekk (++) til kanoen (Dumt å se sekken dra fra deg i elva)
 • Med-Kit (Pakk med deg 1.hjelpsutstyr, alle på turen burde ha med seg dette)
 • Kart og Kompass (Du må kunne bruke det også)
 • GPS (HUSK batterier nok)

Kanoen

 • Strips
 • Ducktape
 • Lappesaker
 • 2 x langt tau (Festes forran og bak på kanoen – For å fire kanoen med)
 • Redningsvest (Greit å flyte når du først går rundt)

 

Mat

En trenger kanskje ikke informere om det innlysende… ta med mat nok for de dagene du planlegger å være i villmarka. En legger kanskje opp til at en skal spise selvfisket fisk en del av dagene, men en det er vårt tips å heller ha med seg for mye mat, enn nøyaktig hva som er planlagt. For en tur av denne kaliberen kan ende opp utenfor rammene som var satt. 10 dager blir kanskje 16 før du vet ordet av det. Slingringsmon er din venn når du planlegger.Gorzi (Karasjokka i Kano)

Fiskekort

Første del av elva gjelder fefos (Finnmarkseiendommen)  vanlige fiskeavgift for vassdrag. Elva er ikke lakseførende hele veien til startpunktet for vår tur, men antas å være det fra fossen Suorpmogorzi. Her må du planlegge, fra dette punktet og til du er ved Riksvei 92 må du ha fiskekort for laks og ørret Dette kjøper du på Karasjok servicesenter Esso (tlf  +47 784 66311)

Sonen heter : Kárásjohka ovenfor Skáidigeacci. Prisen for dette kortet er 200 kr/døgnet når en fisker fra strand, og 320 kr/døgn for og fiske fra bår (da kan en også fiske fra båt). For å få kjøpt fiskekort, må du vise fram kvittering for betalt fiskeravgift på kr 210. Personer under 16 år slipper å betale fiskeravgift.

Overnatting

Området er et eldorado og du står helt alene. Telt, Lavvo eller direkte under midnattsolen er alternativene du har. Telt/Lavvo med skikkelig myggnetting er å foretrekke. Da dette skal være et «fristed» fra mygg og knott.

Bål & ved

Du vil nok ikke ha problemer med brennsel på turen. Vi anbefaler deg å ta med en skikkelig multifuel for å få opp temperaturen i teltet etter en våt dag i elva.

Padling

Hvis du ikke er en dreven kanopadler kan du fremdeles klare denne turen helt fint. Har du muligheten til å padle i en annen elv i forkant sammen med den du skal på tur med er dette kjempenyttig. Det vil ta noen dager før dere er et team som jobber godt sammen. Disse dagene kan koste dere dyrt hvis dere gjør grove feil. Grove feil handler hovedsakelig om å kjøre kanoen gjennom stryk med høy vannføring og mye hinder som kan knuse kanoen. Ta det med ro, stopp ofte og speid etter beste trase for kanoen og dere. Føre var gjelder.

Gorzi

Direkte oversatt til norsk betyr det «drite-i-buksa-fossen»
(Samisk herremann som viste oss vei og fortalte oss om en av fossen vi hadde fremfor oss)

Ordet «gorzi» er bare å legge seg på minne. Ordet skal følge deg helt hele veien ned og videre med deg hjem. Ordet betyr foss og er synonymt med bæring, firing av kano, ufrivillig bading ,svette og mygg. Her er de fossene som du må ta spesielle hensyn til.

 • Lailafossen / Lailagorzi : Du vet du nærmer deg Lailafossen når du føler du kjører i norges egen lille canyon. Det er stille og fint vann. Se etter en sti på høyre side av elven, det er relativt bratt terreng å bære i, men å padle er ikke en mulighet. ( Koordinater: UTM sone 33 / X-koordinat: 869901.86 / Y-koordinat: 7697152.87) Du må regne med å bære ca 1 km.
 • Suorpmogorzi : Når elva Suorpmojohka møter Karasjohka oppstår denne. (Koordinater: UTM sone 33/ X-koordinat: 877410.75/ Y-koordinat / 7700331.84)
 • Hullfossen : Kommer av vannmassenes endesløse tæring på en fjellside som har lagd et hull som elven renner gjennom. Denne fossen medfører en god del bæring. Du starter bæringen ca ved (x:882258.19 / y: 7702883.49). Du følger en godt oppmerkt sti hele veien og kan ikke gå feil. (Hold deg til stier som går til venstre i stikryss). Selve fossen ser du når du har gått halveis av den ca 1 km lange gåturen, på toppen av et skikkelig utkikksted. (x:882766.72 / y: 7703283.8). Vi tok oss tiden og gå nærmere og nyte synet av denne nydelige fossen.
 • Falesgorzi
 • Raigebakgorzi : Det er en liten vik /stille vann rett over der vannet tiltar og blir en foss. Padle inn der og bær rundt fossen. Vi var der når elva hadde høy vannstand så dette må dere vurdere selv. Vi hadde ikke kunnet padle denne delen av elva. Vi valgte å lage camp når vi var ferdig å bære. Perfekt kulp. (x:883985.48 / y:7704554.6)
 • Stuorragorzi : Starter denne med å gi deg koordinatene for hvor du ca må stoppe og starte bæringen. (x:886745.53 / y:7717676.64) Du har nok allerede firt kanoen i noen timer, da elva er brei her, grunn og sterk. Ta det med ro i dette området. Det er verd å bære her. Det finnes flere stier som ender opp bak fossen. Her var det flere elvebåter som sto parkert.
 • Raitegorzi : Lett firing, mye flate steiner / heller å stå på. (x: 893078.17 / y: 7720973.62)

Vår fangst

Vi fikk ikke noe fangst å skryte av. Harr og Gjedde er det mye av i den øvre delen av elva og vannene. Laksen er jo som kjent ikke like lett å få tak i bestandig. Bedre lykke neste gang. For den turen skal gjennomføres på nytt, da med bedre tid. Til fisking og bålkos!

Denne turen kan fiskeinord anbefale på det absolutt varmeste.

Kart


Værmelding fra yr.no

 • Mikal

  Håper lesere kan suplere med informasjon der det behøves :)

 • http://kimme.blogspot.com/ kimme

  Det ser ut til at dere 4 hadde en fin tur, men synd med at laksen på mystiskt vis har sviktet Kárášjohka 2010 sommeren. Man får håpe at laksen finner tilbake denne sommeren….

  • Anonym

   Ja – Vi traff ikke noen som hadde fått noe laks heller. Selv om det var rikelig med fiskere i den nedre delen av elva. Håper som deg, at 2011 viser seg som et lakseår.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=698675774 Gørill Somby

  Nærmeste flyplass er Lakselv (7 mil fra Karasjok) og sommeren 2011 flyr Norwegian direkteruter Oslo-Lakselv, med oppstart 27. juni. Det er til og med billig å fly!! :)

 • TB

  Endelig en artikkel om denne turen som inneholdt akkurat den informasjonen jeg var ute etter. Takk! :-D