Fra Skaktardalen til Lille Rosta

Stian Solberg 21. januar 2014 0
Fra Skaktardalen til Lille Rosta

Vi tok turen over fra Dividalen til Rostadalen, igjennom den fantastiske Skaktardalen og videre til Stor Rosta. Her skulle vi nyte alt det den Nord-Norske fjellheimen har å by på. Og hvilken tur det ble!

Forberedelser

Når du skal legge ut på en uke i fjellet er det greit å tenke på vekt og behov. Det er lett å pakke sekken full når du står hjemme, men husk at du skal bære denne vekten i flere dager. Turen i selv selv er ikke så krevende om du har normal kondisjon, men det er et krevende terreng flere plasser. Siden turen går innom flere hytter er det greit å dele litt på utstyret, man trenger ikke flere brennere eller kaffekanner på denne turen. Legg heller de store måltidene (fisk) til kjøkkenet på hyttene.

Kart

Selv om vi lever i en GPS verden, anbefaler vi på det sterkeste å ta med kart og kompass på alle turer. Kart koster noen kroner men hvis du tar godt vare på det varer de lenge. I tillegg har statens kartverk nå lansert nye typer kart i plast. Disse kartene tåler allslags vær og varer derfor også mye lengre. Du kan bestille kart på nettsiden til njff.

Hva må være med i sekken?

Når man legger ut på en slik tur som dette er det viktig å tenke gjennom ulike scenariorer som kan oppstå og pakke deretter. Her har du ikke den luksusen du er vant til i hverdagen, mobilen kan du bare legge hjemme, for du mister dekningen lenge før du kommer til startpunktet for turen. Ha bestandig med et førstehjelpskrin og gnagsårplaster i sekken, det angrer man aldri på. Vinmonopolet selger nå det meste på plast, så vekten der holdes til et minimum!

Innpakking

Du skal forsere flere elver på denne turen. Pakk alt i vanntette pakkposer, gjerne i forskjellige farger. Dette gjør det lettere å hente ut ting av sekken når du tar en liten pause. Fargekoding gjør turen lettere.

  • Pakkposer
  • Med-Kit
  • Kart og kompass
  • GPS
  • Batterier

Skaktardalen

Vi starten turen vår i Dividalen, her kan du parkere bilen med ventebua og stien er merket fra snuplassen. Det er mye myr på veien opp så gode tursko er et must. Du må beregne tre timers gange før du kommer til de fine kulpene som denne elva har å by på. Når du kommer over tregrensen er det et majestetisk skue du får oppleve, elva strekker seg så langt øyet kan se.

Vi satte opp camp et stykke innover dalen, så vi var klar for neste etappe inn mot Dærtahytta neste dag. Fisket her var meget bra, men de store røyene uteble. Skal du ha steikfisk trenger du kun makk på kroken, 3- 4 hektos fisk står overalt i elva.

Neste dag startet vi turen mot Dærtahytta. Denne etappen burde vært en todagers med tanke på alle kulpene og småelvene på veien opp til hytta. Men siden vi gikk etter tidsskjema og kvinnfolkene hjemme kom til å sende helikopter om vi ikke sa ifra til gitt tid måtte vi bare gi på. Dette er ikke å anbefale! Siste etappen inn mot Dærta er «verdens største steinrøys» så du burde ha krefter til overs.

Dærtahytta

Turistforeningens hytte ligger fint til ved Deartavággi. Hytten har kjøkken, soveplass til 18 stk og vedovn. Hytta ligger ved Nordkalottruta så den er godt besøkt om sommeren.
Du trenger nøkkel fra turistforeningen om du skal bruke hytten. Les mere her

Vi gikk vann etter vann inn mot Store Rosta, her finner du noen fantastiske fiskeplasser om du tar deg tid. Hárvesjárvi er et vann du burde prøve. Det er veldig mye myr her så man burde holde seg et stykke opp i terrenget på turen mot Stor-Rosta.

Problem… Stor elv i mellom deg å hytta!!!

Her møter du på turens største utfordring, man må komme seg over Rostaelva før man kan slappe av foran peisen. Man skal aldri undervurdere styrken av ei elv. Den kan se grunn og fin ut helt til du forsvinner under midtveis med sekk og utstyr. Så vær forsiktig når du skal over.

Stor Rostahytta

Åpen bu som er eid av Statskog. Hytta har 4 sengeplasser, vedfyring og kokemuligheter. Litt info om hytta her

Vi tok en natt på hytta før vandringen nedover Rostaelva startet. Elva bugner over av fisk fra 200 til 500 gram, men fisker på flere kilo finner du i kulpene nedover. Anbefales å bruke tid på fiske i området rundt hytta, her står det stor fisk.Fra hytta og ned til parkeringen i Rostadalen burde du beregne 6 timers gange. Man kan også gå ned til turistforeningens hytte og ta en natt der før man tar siste etappen ned til bilen.

Rostahytta

Linker

Kart


Værmelding fra yr.no