Beskades – Holgajávri

Mikal Johnsen 10. juli 2011 0
Beskades – Holgajávri

Finnmarksvidda kan for de fleste virke både langt unna og reservert kun for de mest fjellvante. Dette er overhode ikke tilfellet. Etter en god halvtimes kjøretur fra Alta langs riksvei 93 (mot Kautokeino) tar en av og kjører over Eibyelva og videre mot Gargia fjellstue. Her er porten til Beskades.

Det går en grusvei over hele fjellet, denne har eksistert siden steinalderen og er en del av Norges nasjonale verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner. Denne veien snor seg opp og rundt på denne delen av Finnmarksvidda, til den ender opp ved Suolovuopmi Fjellstue.

Turen over fjellet i bil tar litt i overkant av en time, litt avhengig av type kjøretøy og veiforhold. (Vi kjørte en Ford Mondeo på litt over en time).

Det fine med Beskades er at naturen og alle fiskevannene er lett tilgjengelig. Det gjør denne turen velegnet for en familietur med de minste, men også en lengre tur for de mer strabasiøse som ønsker å oppleve Finnmarksvidda en langhelg. Her finner du naturskjønne fiskevann, skarp luft, myke viddeformasjoner og mye mygg (på sommeren). Siden vannene er lett tilgjengelige sommer som vinter (Snøscooterløype) er de også godt belastet av fiskere, mer enn de vannene som ligger et stykke unna grusveien.

Hvis en ønsker stillhet og størst mulig sjanse for fiskelykke anbefales det å gå til et av de mange vannene som ligger 1-2 km fra grusveien. Mer skal ikke til.

At slik storslått natur skal være tilgjengelig med bil er det ikke så mange utenfor dette området som vet.

Ønsker du en lengre opplevelse anbefaler vi å ta kontakt med Gargia Fjellstue (78 43 33 51) som både tilbyr overnatting og arrangerer turer for oss fjellkåte.

Holgajávri

Vi valgte den lette løsningen denne gangen og parkerte Mondeoen rett ved siden av et vann som heter Holgajávri. Det er et av de større vannene langs veien. Vi kunne godt ha tatt med kano eller kajakk for å ha gjort turen til en større opplevelse. Men det hadde vi dessverre ikke vurdert.

Siden vi befinner oss på Finnmarksvidda kan man ikke regne med den største tilgangen på god bålved. Vi tok med en sekk egen ved, hvis ikke måtte vi nok tatt med primus eller stormkjøkken.

Fiskekort kjøpes på FeFo sine hjemmesider. Bor du i Finnmark fisker du gratis.

Beskades er kjent for å være et værhardt fjell og dette skal du ikke ta lett på. Rett ved Beskades frøs to postmenn i hjel en sommer på slutten av 1800 tallet. De var ikke kledd for vintervær i juli, begge frøs i hjel på Beskades da snøen kom midt på sommeren.

Fangsten vår var ikke noe å skrive hjem om, ørret og røye beit på men for å dekke steikepannen måtte vi nok hatt en 5-6 slike. For fiskelykke ble de satt fri, men lykken sto oss ikke bi. Derimor traff vi noen «lokale» som hadde benyttet seg av båt og fått 7 røyer, stortsett i samme størrelse som de vi hadde fått. Vi brukte sluker og spinnere. Planlegger du en tur på sommeren anbefaler vi å ta med mygghette og mye myggmiddel for å smøre på kropp og klær. Sensommeren og høsten er ikke myggen like tallrike og dermed ikke så pågående.

Siden fjellet ligger så lett tilgjengelig, som en åpen «port» til Finnmarksvidda, med den storslåtte naturen som Finnmark byr på kommer i allefall vi å returnere.

Anbefales!

Kart


Værmelding fra yr.no