Andorvatnet – Ándorjávri

Raymond Næss Berg 31. januar 2012 1
Andorvatnet – Ándorjávri

Det idylliske Andorvatnet ligger midt mellom Fjellfroskvatnet og Juksavatnet, og er også midtpunktet til flere småvann som ligger rundt selve vannet. Her kan man ta med familien på en skikkelig utflukt som vil gi et minne for livet. Samtidig som du opplever vannet under et lekende nordlys på stjernehimmelen har du mulighet til å jakte på røye som på dette vannet har vist seg å være lett å lure fra tid til annen. Andorvatnet er kjent for størrelse på fisken som svømmer rundt i vannet, selv om vi ikke fikk noen storfangst på vår tur. Det er både ørret og røye i vannet, så her kan du finne «fiskeaction» hele året.

Når du kjører på E6 fra Nordkjosbotn mot Heia skal du ta av ved Strupen, følg veien helt inn til den store parkeringsplassen ved Juksavatnet der har du mulighet til og sette bilen og følge stien opp gjennom skogen. I sommertidsperioden følger man en godt brukt sti og bruker man cirka en time til vannet. Ved vinterstid følger man de røde merkene på trærne langs stien selv om vi anbefaler og bruke GPS eller kart og kompass, kan må rengne med og bruke en plass mellom to til tre timer.

Fjellfroskvatnet og Juksavatnet er fine plasser og starte vandringen til vannet

Fiskekort

Norgeskortet

Foto: Fiskeinord.no

For å kunne fiske må alle over 16 år ha betalt statlig fisketrygdavgift og løst lokalt fiskekort. For statsgrunn gjelder Statsskogs fiskekort som fås kjøpt på postkontorene (Storsteinnes og Nordkjosbotn) Fiskerne må dessuten være kjent med grensene for det området fiskekortet gjelder og med reglene for utøvelse av fiske. Barn og ungdom under 16 år fisker gratis i vann og vassdrag hvor det ikke går laks, sjøørret eller sjørøye. (Kilde:Balsfjord Kommune)

Balsfjord kommune

Balsfjord har mer enn 10 vassdrag hvor man kan fiske laks, sjørøye og sjøørret. Kommunen har også over 250 vann der man kan få oppleve eventyrlig ørret og røyefiske. Det finnes også mange småørretelver hvor man uten den store erfaringen kan klare og fylle steikepannen. Fiskeinord.no jobber for å få dokumentert disse fiskeplassene og alle de svært attraktive friluftsområder som Balsfjord Kommune har, vi håper vi skal få det til med hjelp fra kommunen.

Overnatting

Ved vannet

I telt ved vannet

Andorvatnet har mange viker og kroker som skiller seg fra resten av vannet. For og finne din drømmeplass med utsikt over dette fantastiske landskapet gjelder det å plannlegge på forhånd eller rett og slett å vandre til du finner den. Det er mange gode plasser til både telt og lavvu.

Hotell

Vollan Gjestestue

Vollan gjestestue ligger i Nordkjosboten og er med sine 13 rom nærmeste hotell. Den historierike gjestestuen har siden 1943 vært en familiebedrift og drives av av søskenparet Toril og Håvard Lydersen. Resturangen på gjestestuen er for mange et obligatorisk stoppepunkt.
Les mer…

Campingplass

Bjørnebo Camping

Bjørnebo Camping er en velstelt og barnevennlig campingplass som siden 1961 har vært drevet av samme familie. Med hekkplanting ligger plassen lunt til med vogn-, telt- og bobilplasser.
Sentrumsveien 10, 9040 Nordkjosbotn 77 72 81 61

 

Bål & ved

Det er godt med nedfallsved rundt hele vannet. Bruk gjerne noen minutter ekstra når du leter etter bålplass, det er ikke mye som skal til for å finne den perfekte plassen for å koke kaffen.

Agntips

Under isfiskesesongen er det ingen tvil om at det er maggoten som får mest oppmerksomhet av fisken. På sommerstid er dette et flott makk- og duppvann selv om vi ville ha tatt med både fluer og spinnere.

Mobildekning

Du kan finne dekninig sporadisk i høydene rundt vannet, men på vannet er det dårlig til ingen dekning.

Skumringstimen (Foto:Fiskeinord.no)

Butikk og Bensinstasjon

Nærmeste Butikk og bensinstasjon finner du i Storsteinnes som er cirka tjue minutter kjørning fra Parkeringsplassen ved Juksavatnet.

 • Rema 1000 Storsteinnes
  Industriveien, 9050 Storsteinnes
  Telefon: 77 72 38 62
 • Statoil Storsteinnes
  Telefon: 77 72 05 95
  9050 Storsteinnes

Opplevelser rundt Andorvatnet

Det er ingen tvil om at Svensbogtinden med sine 1307 meter over havet lager sitt eget merke i landskapet ved Andorvatnet, hvis du skal ta tur opp på fjellet finner du en guide her. Det er flere merkede turstier i området vi vil anbefaler deg å ta turen fra Juksavatnet til Fjellfroskvatnet, dette er en flott måte å vær med å erfare hva Balsfjord Kommune har å tilby av fauna og flora.

Padling

Hvis du liker å padle og ikke har noe imot og bære kanoen i noen timer har du her et vann som er omringet av vakker natur. Å padle fra bukt til bukt ved Andorvatnet kan by på eventyrlig fiske, med makkdrag eller en spinner skal det være gode mulighet for å lande «storrøya».

Natur

Skog, lyng og steinur preger naturen rundt vannet. Takket være en kalk- og næringsrik berggrunn som gir grunnlag til stort planteproduksjon i Balsfjord er naturen frodigere her i forhold til sin nordlige plassering, noe som gjør at det er veldig spesielt å ta seg rundt i landskapet rundtvannet.

Foto: Fiskeinord.no

Jakt

At lanskapet rundt Andorvatnet er godt egnet til småviltjakt er en kjent sak. Med sine mange daler og skar får du et spennende og variert terreng der du kan jakte etter småvillt. Utmarken er i stor grad privateid, og jaktkort selges i regi av grunneierlagene (også på de kommunale eiedomene). Jakt på Elg utøves i hovedsakelig grad av grunneierne. Med kun en liten stamme av rådyr, jaktes det ikke på disse dyrene. For tilreisene er det hodesakentlig småvillt jakten som gjelder. Li- og fjellrype samt ender, orrfugel og el liten, men stadig voksende stamme av storfugel. Jaktkortet ville normalt også omfatte harejakt, men denne utøves i svært liten grad

Alle som skal jakte må ha betalt statlig jegeravgift og løst lokalt jaktkort. Jegerne må i tillegg ha bestått den offentlige jegerprøven, være kjent med jaktregler, grensene for jaktområdet, tidsavgrensinger m.v. For statsgrunn gjelder Statsskogs jaktkort som fås kjøpt på postkontorene.(kilde Balsfjord Kommune)

Isfiske (Foto: Fiskeinord.no)

Transport

Rute 407 kjøre fra prostneset i Tromsø og til Storsteinnes.
Storsteinnes Taxi 77 72 01 00

Kart


Værmelding fra yr.no

 • Kenneth Dahle Johansen

  Noen som kjenner til hytta som ligger i nordenden av andorvatnet, ved navn strupbukta? Muligheten for eventuellt å leie denne?